Αρχαιολογικοί Χώροι - Αρχαιολογικό Μουσείο
Στο Νομό υπάρχουν πάρα πολλά ιστορικά μνημεία, αρχαία και βυζαντινά τα οποία αποδεικνύουν την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά.
Ωράριο λειτουργίας Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας Δευτέρα, Τετάρτη έως Κυριακή: 8.30-20.00 / Τρίτη: κλειστό
Για περισσότερες πληροφορίες και επιβεβαίωση του ισχύοντος ωραρίου:
+30 2665 0 28539, 24733
Πρόσβαση: Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας βρίσκεται επί της παραλιακής οδού (παλαιά Ε.Ο. Ηγουμενίτσας-Ιωαννίνων) έναντι του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου και του δημοτικού σταδίου Ηγουμενίτσας.
Επισκέψιμος κατόπιν συνεννόησης με την ΕΦΑ Θεσπρωτίας στο τηλ. +30 2665 0 29177
Δευτέρα, Τετάρτη έως Κυριακή: 08:30-18:00Ιδρύθηκαν γύρω στο 336-330 π.Χ. και διαδέχθηκαν την Ελέα ως έδρα του Κοινού των Θεσπρωτών. Δίπλα στις όχθες του Καλαμά, που την περιβάλλει, δεσπόζει το θέατρο της πόλης. Βρίσκεται κοντά στο φράγμα του Καλαμά.
Πρόσβαση: Τα Γίτανα βρίσκονται, περίπου, 16 χλμ. βόρεια της Ηγουμενίτσας. Ο επισκέπτης ακολουθεί την επαρχιακή οδό Ηγουμενίτσας - Σαγιάδας. Περνά τη γέφυρα στο Φράγμα Καλαμά και στη συνέχεια στρίβει δεξιά στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο ο οποίος, μετά από σύντομη πορεία 1 χλμ, καταλήγει στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου.
Ελεύθερη Είσοδος
Οχυρωμένος οικισμός, χτισμένος σε λόφο πάνω από την παραλία Καραβοστάσι. Ιδρύθηκε λίγο μετά τα μέσα του 4ου αι. π.Χ. Βρίσκεται κοντά στην Πέρδικα.
Πρόσβαση: Το Δυμόκαστρο βρίσκεται, περίπου, 38 χλμ. νότια της Ηγουμενίτσας. Ο επισκέπτης μπορεί να ακολουθήσει είτε την Εγνατία Οδό είτε την Ε.Ο. Ηγουμενίτσας - Πρέβεζας μέχρι τον οικισμό του Καρτερίου, όπου στρίβει δεξιά προς Πέρδικα. Διασχίζει το χωριό και κατευθύνεται προς την παραλία Καραβοστάσι. Στον λόφο πάνω από το νότιο άκρο της παραλίας βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος.
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Πέμπτη έως Κυριακή 8.30-15.30
Ο πρώτος οχυρωμένος οικισμός, ιδρύθηκε στα μέσα του 4ου αι. π.Χ. και αποτέλεσε την πρώτη έδρα του Κοινού των Θεσπρωτών. Η πρώτη πόλη, που έκοψε νόμισμα με την επιγραφή «ΕΛΕAΙ[ΩΝ]», των πολιτών της Ελέας ή «ΕΛΕΑΤΑΝ» του φύλου των Ελεατών. Bρίσκεται στο Δήμο Σουλίου.
Πρόσβαση: Η Ελέα βρίσκεται, περίπου, 40 χλμ. ΝΑ της Ηγουμενίτσας. Ο επισκέπτης ακολουθεί την Εγνατία οδό ως τον κόμβο της Παραμυθιάς και από εκεί κατευθύνεται προς τον οικισμό της Χρυσαυγής μέσω της επαρχιακής οδού Παραμυθιάς - Γλυκής. Στη διασταύρωση της Χρυσαυγής στρίβει αριστερά και ακολουθεί τον ασφαλτοστρωμένο ανηφορικό δρόμο που οδηγεί στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου.
Ωράριο Λειτουργίας Δευτέρα, Πέμπτη εως Κυριακή 08:30 - 15:30
Για περισσότερες πληροφορίες:
+30 2665 0 28539, 24733
Στρατιωτικό οχυρό του 5ου αι. π.Χ. με διαρκή χρήση μέχρι και την Οθωμανική περίοδο. Έκθεση με φωτογραφίες των αρχών του 20ου αιώνα, γκραβούρες και poster φιλοξενείται στον αναστηλωμένο Πύργο του Αγά. Βρίσκεται στον κάμπο Ραγίου- Κεστρίνης.
Πρόσβαση: Ο Πύργος Ραγίου βρίσκεται σε απόσταση 11 χλμ. βορειοδυτικά της Ηγουμενίτσας. Η πρόσβαση γίνεται από τον δρόμο κατά μήκος της παραλίας Δρέπανο-Μακρυγιάλι. Φτάνοντας στον υποσταθμό της ΔΕΗ ο επισκέπτης ακολουθεί τον δρόμο προς τα δεξιά και τις σχετικές οδικές πινακίδες σήμανσης προς τον αρχαιολογικό χώρο.
O χώρος θα παραμείνει κλειστός για το κοινό
Για περισσότερες πληροφορίες:
+30 2665 0 28539, 24733
Oχυρωμένος οικισμός με διαχρονική κατοίκηση από τον 7ο αι. π.Χ. μέχρι και την Οθωμανική περίοδο. Ιδιαίτερα εντυπωσιακά τα πλούσια ερείπια από την τελευταία φάση κατοίκησης του χώρου. Βρίσκεται κοντά στον Παραπόταμο.
Πρόσβαση: Η Ντόλιανη βρίσκεται, περίπου, 16 χλμ. βορειοανατολικά της Ηγουμενίτσας. Ακολουθώντας την παλαιά Ε.Ο. Ηγουμενίτσας - Ιωαννίνων, ο επισκέπτης περνά τον οικισμό του Αγ. Γεωργίου και στρίβει στην πρώτη διασταύρωση που συναντά δεξιά προς Γεροπλάτανο. Θα συναντήσει την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου μετά από διαδρομή 1,5 χλμ.