Είστε εδώ:Προορισμοί»Σαγιάδα»Τουριστικός Οδηγός νομού Θεσπρωτίας Ελλάδα - Σαγιάδα

Σαγιάδα


Ο βορειοδυτικότερος Δήμος της ηπειρωτικής Ελλάδας, καταλαμβάνει την παράλια περιοχή βόρεια των παλαιών εκβολών του ποταμού Καλαμά μέχρι την Ελληνοαλβανική μεθόριο. Φημισμένα είναι τα αλιεύματά της ενώ ιδιαίτερη ανάπτυξη γνωρίζει η ιχθυοκαλλιέργεια για την τσιπούρα και το λαυράκι.
Δεν πρέπει να περάσει κανείς από την περιοχή χωρίς να δοκιμάσει κεφαλόπουλα στα κάρβουνα και γαρίδες στις ταβέρνες στο «Σκάλωμα», την παραλία δηλαδή της Σαγιάδας, όπου μπορείτε επίσης να απολαύσετε ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα της Ελλάδος.
Με κέντρο τον οικισμό της παλιάς Σαγιάδας (ο οποίος  αποτελεί και τον κύριο πόλο έλξης με τις εκκλησίες, τα καλντερίμια, τα αλώνια, και τα σπίτια του που παρουσιάζουν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον), ο επισκέπτης    μπορεί να επισκεφτεί πλήθος αρχαιολογικών χώρων στην περιοχή, καθώς και χώρους ευρύτερου ενδιαφέροντος:
• Γιτάνη: Κοντά στο φράγμα του ποταμού. Πόλη Ελληνιστικών χρόνων.
• Μαστιλίτσα: Πάνω στον ομώνυμο λόφο στο κέντρο του κάμπου. Οικισμός Ελληνιστικών χρόνων.
• Στροβίλι: Πάνω στον κωνικό λόφο στη «λωρίδα Σαγιάδας». Βυζαντινό φρούριο.
• Πύργος Σαγιάδας: Μέσα στη θάλασσα στην περιοχή των αλυκών. Μεσαιωνικό οχυρό.
• Ευρύτερη περιοχή: Παραδοσιακός οικισμός στο Πλαίσιο, Κασνέτσι, Μοναστήρι Γηρομερίου, Μονή Ραγίου, Πύργος Ραγίου, Λυγκιά, Κάστρο Ηγουμενίτσας κ.λ.π.

Ακόμα ο επισκέπτης βαδίζοντας πάνω στα παλιά μονοπάτια και καλντερίμια,   μπορεί να επισκεφτεί εκτός από τους παραπάνω αρχαιολογικούς χώρους και το δέλτα του ποταμού Καλαμά που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον από την άποψη της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής και προσελκύει ήδη δεκάδες μελετητές από όλον τον κόσμο.
Σήμερα τα έργα υποδομής του «Διασυνοριακού δικτύου» (Μεθοριακός σταθμός, Τελωνείο Μαυροματίου και βελτίωση του λιμανιού της Σαγιάδας) καθιστούν τη Σαγιάδα σημαντική είσοδο για την ανάπτυξη των σχέσεων με τη γείτονα Αλβανία. Επίσης με γρήγορο ρυθμό προχωρά και η ανάπτυξη Ιαματικών λουτρών.

 


Παραλίες στη περιοχή

• Kεραμίδι/
   Κeramidi beach

 

 


Πηλοθεραπευτήριο Σαγιάδας

Μετά την αποφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας  «περί ανακήρυξης του πηλού της λιμνοθάλασσας Σαγιάδας του νομού Θεσπρωτίας ως Ιαματικού» αρ. απόφασης 6 της 202ης Ολομ. 18/4/06 άρχισε το κέντρο να λειτουργεί.
To κέντρο Πηλοθεραπείας (λασπόλουτρα) της Σαγιάδας Θεσπρωτίας, λειτουργεί στην παραλία της Σαγιάδας σ’ ένα ειδυλλιακό χώρο, δίπλα στη θάλασσα, σε απόσταση 22 χιλιομέτρων απο την Ηγουμενίτσα και 86 απο τα Ιωάννινα.
Με πολλές ιαματικές ιδιότητες για μεγάλο φάσμα παθήσεων.
Λειτουργεί καθημερινά, παρουσία Ιατρού και οργανωμένου Ιατρείου.

Χάρτης


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Καλώς Ήρθατε

Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας στην προσπάθεια του να ενισχύσει το τουριστικό ρεύμα προς το νομό και να διευρύνει την εγχώρια επιχειρηματικότητα όπως και επαγγελματική δραστηριότητα των μελών του, προβαίνει στην παρούσα προβολή ευελπιστώντας ότι θα αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο στην εξυπηρέτηση των προαναφερόμενων στόχων.

Tο περιεχόμενο της ιστοσελίδας, συμπεριλαμβανομένων εικόνων, γραφικών, φωτογραφιών, σχεδίων, κειμένων, και παρεχόμενων υπηρεσιών αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας (ή έχει λάβει σχετική άδεια από τον εκάστοτε φορέα για προβολή των παραπάνω στην ιστοσελίδα του) και προστατεύονται κατά τις σχετικές διατάξεις του ελληνικού δικαίου, του ευρωπαϊκού δικαίου και των διεθνών συμβάσεων.

Απαγορεύεται οποιαδήποτε αντιγραφή, αναλογική / ψηφιακή εγγραφή και μηχανική αναπαραγωγή, διανομή, μεταφορά, downloading, μεταποίηση, δημιουργία παράγωγης εργασίας ή παραπλάνηση του κοινού σχετικά με τον πραγματικό παροχέα του Περιεχομένου του διαδικτυακού τόπου. Τυχόν αναπαραγωγή, επανέκδοση, φόρτωση, ανακοίνωση, διάδοση ή μετάδοση ή οποιαδήποτε άλλη χρήση του Περιεχομένου με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο για εμπορικούς ή άλλους σκοπούς επιτρέπεται μόνο κατόπιν προηγούμενης γραπτής άδειας του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας ή οποιουδήποτε άλλου νόμιμου δικαιούχου των ανωτέρω πνευματικών δικαιωμάτων.»