Είστε εδώ:Τουρισμός»Αρχαιολογικοι χώροι - Αρχαιολογικό Μουσείο »Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Ωράριο λειτουργίας Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας Δευτέρα, Τετάρτη έως Κυριακή: 8.30-17.00 / Τρίτη: κλειστό

Για περισσότερες πληροφορίες και επιβεβαίωση του ισχύοντος ωραρίου:

+30 2665 0 28539, 24733

Πρόσβαση: Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας βρίσκεται επί της παραλιακής οδού (παλαιά Ε.Ο. Ηγουμενίτσας-Ιωαννίνων) έναντι του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου και του δημοτικού σταδίου Ηγουμενίτσας.

Η Θεσπρωτία, από τους πιο ορεινούς και απομονωμένους Νομούς στη βορειοδυτική άκρη της Ελλάδας, έχει να επιδείξει πλήθος αρχαιολογικών μνημείων και ένα μεγάλο αριθμό ευρημάτων, διαχρονικά, από την Παλαιολιθική μέχρι τη Βυζαντινή Εποχή. Οι ανασκαφικές έρευνες των τελευταίων, ιδιαίτερα, δεκαετιών έχουν φέρει στο φως πολύτιμα στοιχεία, συμπληρώνοντας σιγά-σιγά τα κομμάτια ενός μακραίωνου παρελθόντος, που τελικά βρίσκουν τη θέση που τους αξίζει στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Οι επισκέπτες του Μουσείου μπορούν να γνωρίσουν -μέσα από επιλεγμένα ευρήματα, πληροφοριακό/εποπτικό υλικό αλλά και τη νέα τεχνολογία- τους σημαντικότερους σταθμούς της ιστορίας του θεσπρωτικού χώρου, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται κυρίως στην Ύστερη Ελληνιστική και τη Ρωμαϊκή εποχή, περιόδους από τις οποίες αντλούμε και τα περισσότερα αρχαιολογικά δεδομένα για τη Θεσπρωτία. Σε επιμέρους θεματικές ενότητες παρουσιάζονται οι σημαντικότεροι οικισμοί, αλλά και ενδιαφέρουσες πτυχές του δημόσιου και ιδιωτικού βίου των κατοίκων της περιοχής κατά την αρχαιότητα. Γίνεται αναφορά στους πολιτικούς θεσμούς, στην οικονομική οργάνωση των οικισμών, στα δημόσια κτίρια, στον οπλισμό και τη λατρεία, ενώ ακολουθεί η παρουσίαση όψεων του ιδιωτικού βίου των κατοίκων της αρχαίας Θεσπρωτίας με επιλεγμένες «εικόνες», που αφορούν τα επαγγέλματα και τις ασχολίες, την κατοικία και τη ζωή μέσα στο σπίτι και, τέλος, τον καλλωπισμό και την ένδυση.
Η τελευταία ενότητα της έκθεσης αναπτύσσεται στον όροφο του Μουσείου και πραγματεύεται το ιδιαίτερα ευαίσθητο και συγκινησιακό θέμα του θανάτου, επικεντρώνοντας στη διαχρονική εξέλιξη των ταφικών εθίμων και πρακτικών στο θεσπρωτικό χώρο.
Στόχος της λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας είναι αφενός μεν να προτρέψει τον επισκέπτη να ανακαλύψει και να γνωρίσει σε βάθος το πλούσιο αρχαιολογικό παρελθόν της Θεσπρωτίας, αφετέρου δε να διαδραματίσει ρόλο τροφοδότη, ενημερώνοντάς τον για τους επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους στα όρια του Νομού.
Ο επισκέπτης με αφετηρία το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, στην έκθεση του οποίου μπορεί να αντλήσει όλες τις απαραίτητες για την επίσκεψη πληροφορίες, μπορεί να συνεχίσει την περιήγησή του στους πέντε οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους του Νομού, την Ελέα, τα Γίτανα, τη Φανοτή-Ντόλιανη, το Δυμόκαστρο και τον Πύργο Ραγίου. Οι παραπάνω χώροι διαθέτουν όλες τις απαραίτητες υποδομές για να υποδεχτούν το κοινό και επιπλέον βρίσκονται σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, μετατρέποντας την ξενάγηση σε μία ευχάριστη πολιτιστική και φυσιολατρική εμπειρία.

 

Διαβάστηκε 22139 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2022 09:06
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ελέα Πύργος Ραγίου »

Tο περιεχόμενο της ιστοσελίδας, συμπεριλαμβανομένων εικόνων, γραφικών, φωτογραφιών, σχεδίων, κειμένων, και παρεχόμενων υπηρεσιών αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας (ή έχει λάβει σχετική άδεια από τον εκάστοτε φορέα για προβολή των παραπάνω στην ιστοσελίδα του) και προστατεύονται κατά τις σχετικές διατάξεις του ελληνικού δικαίου, του ευρωπαϊκού δικαίου και των διεθνών συμβάσεων.

Απαγορεύεται οποιαδήποτε αντιγραφή, αναλογική / ψηφιακή εγγραφή και μηχανική αναπαραγωγή, διανομή, μεταφορά, downloading, μεταποίηση, δημιουργία παράγωγης εργασίας ή παραπλάνηση του κοινού σχετικά με τον πραγματικό παροχέα του Περιεχομένου του διαδικτυακού τόπου. Τυχόν αναπαραγωγή, επανέκδοση, φόρτωση, ανακοίνωση, διάδοση ή μετάδοση ή οποιαδήποτε άλλη χρήση του Περιεχομένου με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο για εμπορικούς ή άλλους σκοπούς επιτρέπεται μόνο κατόπιν προηγούμενης γραπτής άδειας του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας ή οποιουδήποτε άλλου νόμιμου δικαιούχου των ανωτέρω πνευματικών δικαιωμάτων.»