Είστε εδώ:Προορισμοί»Παραμυθιά»Τουριστικός Οδηγός νομού Θεσπρωτίας Ελλάδα - Παραμυθιά

Παραμυθιά


Ο Δήμος  Σουλίου ανήκει στην περιφέρεια Ηπείρου στο Ν.Α. άκρο του Νομού Θεσπρωτίας. Απέχει από τα Ιωάννινα 82 χλμ. και από την Ηγουμενίτσα και το λιμάνι της 35 χλμ.
Η παρουσία ψηλών βουνών έχουν σαν συνέπεια τη διαμόρφωση έντονου ανάγλυφου το οποίο στα χαμηλότερα τμήματα δημιουργεί κλειστές κοιλάδες που καλλιεργούνται και στα χαμηλότερα σημεία τους που δεν αποστραγγίζονται οδηγούν στο σχηματισμό λιμνών - ελών (π.χ. Χότκοβα). Βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ιστορικά ποτάμια, τον Αχέροντα και τον Καλαμά. Χτισμένη στους πρόποδες του όρους Γκορίλα δημιουργεί μια επιβλητική εικόνα. Στο παρελθόν υπήρξε μεγάλο πνευματικό και εμπορικό κέντρο.
Στην αρχαιότητα, στο μεγαλύτερο μέρος του δήμου κατοικούσε το φύλο των Ελεατών Θεσπρωτών, με μεγάλη ακμή κατά τους ελληνιστικούς χρόνους. Πολιτικό κέντρο της Ελεάτιδας υπήρξε η Ελέα, η οποία έχει ταυτιστεί με οχυρή θέση, ανατολικά του χωριού Χρυσαυγή (στους πρόποδες του Γκορίλα) όπου διατηρούνται σε καλή κατάσταση πολυγωνικά τείχη ύψους 6μ. Έχει εντοπιστεί θέατρο, ο χώρος της Αγοράς, ναΐσκος και δημόσια κτίρια. Από την Παραμυθιά έδρα του δήμου, ξεκίνησε ο Διονύσιος ο φιλόσοφος το 1611, να καταλάβει τα Ιωάννινα και να διώξει τους Τούρκους κατακτητές.
Σώζονται μέχρι σήμερα κτίσματα από την εποχή της τουρκοκρατίας. Μέσα στην πόλη βρίσκεται και ο εξαίρετος Βυζαντινός Ναός της Παναγίας της Παραμυθιάς.
Στο πάνω μέρος της πόλης σώζεται το κάστρο του Αγίου Δονάτου, αρχαίος οχυρωμένος οικισμός που χρησιμοποιήθηκε εκ νέου κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο, καθώς επίσης, «η Κούλια» μεταβυζαντινός πύργος σε πολύ καλή κατάσταση. Σήμερα η Παραμυθιά είναι μια ήσυχη κωμόπολη, χτισμένη με θέα στον ομώνυμο κάμπο και πλαισιωμένη από πευκόφυτα μικρά δάση.
Φημισμένη είναι η εμποροπανήγυρις «Λάμποβο» που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου. Ο Κόμβος Νεοχωρίου, το βιοτεχνικό πάρκο, το εμπορευματικό κέντρο, η ανάπλαση της λίμνης Χότκοβα δημιουργούν στην περιοχή αναπτυξιακή προοπτική.

Χάρτης


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Καλώς Ήρθατε

Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας στην προσπάθεια του να ενισχύσει το τουριστικό ρεύμα προς το νομό και να διευρύνει την εγχώρια επιχειρηματικότητα όπως και επαγγελματική δραστηριότητα των μελών του, προβαίνει στην παρούσα προβολή ευελπιστώντας ότι θα αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο στην εξυπηρέτηση των προαναφερόμενων στόχων.

Tο περιεχόμενο της ιστοσελίδας, συμπεριλαμβανομένων εικόνων, γραφικών, φωτογραφιών, σχεδίων, κειμένων, και παρεχόμενων υπηρεσιών αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας (ή έχει λάβει σχετική άδεια από τον εκάστοτε φορέα για προβολή των παραπάνω στην ιστοσελίδα του) και προστατεύονται κατά τις σχετικές διατάξεις του ελληνικού δικαίου, του ευρωπαϊκού δικαίου και των διεθνών συμβάσεων.

Απαγορεύεται οποιαδήποτε αντιγραφή, αναλογική / ψηφιακή εγγραφή και μηχανική αναπαραγωγή, διανομή, μεταφορά, downloading, μεταποίηση, δημιουργία παράγωγης εργασίας ή παραπλάνηση του κοινού σχετικά με τον πραγματικό παροχέα του Περιεχομένου του διαδικτυακού τόπου. Τυχόν αναπαραγωγή, επανέκδοση, φόρτωση, ανακοίνωση, διάδοση ή μετάδοση ή οποιαδήποτε άλλη χρήση του Περιεχομένου με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο για εμπορικούς ή άλλους σκοπούς επιτρέπεται μόνο κατόπιν προηγούμενης γραπτής άδειας του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας ή οποιουδήποτε άλλου νόμιμου δικαιούχου των ανωτέρω πνευματικών δικαιωμάτων.»