Ελέα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη έως Κυριακή 8.30-15.30

Ο πρώτος οχυρωμένος οικισμός, ιδρύθηκε στα μέσα του 4ου αι. π.Χ. και αποτέλεσε την πρώτη έδρα του Κοινού των Θεσπρωτών. Η πρώτη πόλη, που έκοψε νόμισμα με την επιγραφή «ΕΛΕAΙ[ΩΝ]», των πολιτών της Ελέας ή «ΕΛΕΑΤΑΝ» του φύλου των Ελεατών. Bρίσκεται στο Δήμο Σουλίου.

Πρόσβαση: Η Ελέα βρίσκεται, περίπου, 40 χλμ. ΝΑ της Ηγουμενίτσας. Ο επισκέπτης ακολουθεί την Εγνατία οδό ως τον κόμβο της Παραμυθιάς και από εκεί κατευθύνεται προς τον οικισμό της Χρυσαυγής μέσω της επαρχιακής οδού Παραμυθιάς - Γλυκής. Στη διασταύρωση της Χρυσαυγής στρίβει αριστερά και ακολουθεί τον ασφαλτοστρωμένο ανηφορικό δρόμο που οδηγεί στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου.
Διαβάστηκε 17197 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Απριλίου 2022 09:01
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας »

Tο περιεχόμενο της ιστοσελίδας, συμπεριλαμβανομένων εικόνων, γραφικών, φωτογραφιών, σχεδίων, κειμένων, και παρεχόμενων υπηρεσιών αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας (ή έχει λάβει σχετική άδεια από τον εκάστοτε φορέα για προβολή των παραπάνω στην ιστοσελίδα του) και προστατεύονται κατά τις σχετικές διατάξεις του ελληνικού δικαίου, του ευρωπαϊκού δικαίου και των διεθνών συμβάσεων.

Απαγορεύεται οποιαδήποτε αντιγραφή, αναλογική / ψηφιακή εγγραφή και μηχανική αναπαραγωγή, διανομή, μεταφορά, downloading, μεταποίηση, δημιουργία παράγωγης εργασίας ή παραπλάνηση του κοινού σχετικά με τον πραγματικό παροχέα του Περιεχομένου του διαδικτυακού τόπου. Τυχόν αναπαραγωγή, επανέκδοση, φόρτωση, ανακοίνωση, διάδοση ή μετάδοση ή οποιαδήποτε άλλη χρήση του Περιεχομένου με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο για εμπορικούς ή άλλους σκοπούς επιτρέπεται μόνο κατόπιν προηγούμενης γραπτής άδειας του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας ή οποιουδήποτε άλλου νόμιμου δικαιούχου των ανωτέρω πνευματικών δικαιωμάτων.»