Είστε εδώ:Τουρισμός»Βυζαντινά Μνημεία-Μονές»18. Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Βέλλιανης

18. Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Βέλλιανης

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η Μονή του Αγίου Ιωάννου του Προρόμου είναι κτισμένη στην αγκαλιά του όρους Γκορίλα, επάνω από το χωριό Χρυσαυγή Παραμυθιάς. Ιδρύθηκε πιθανότατα, το έτος 1630 σύμφωνα με σωζόμενη επιγραφή, ενώ το Καθολικό ανακαινίστηκε το 1838 από τον Ηγούμενο ιερομόναχο Λεόντιο. Η Μονή είχε ευεργετική παρουσία στην περιοχή, όμως πλήρωσε ακριβό τίμημα κατά την Επανάσταση της Ηπείρου, αφού κάηκε από τους Τούρκους στις 9 Μαρτίου 1854. Από το κτηριακό συγκρότημα σήμερα σώζεται το Καθολικό της, μία ευρύχωρη τρίκλιτη βασιλική και ένα τμήμα των κελλιών, όχι όμως σε καλή κατάσταση. Υπάγεται στη Μονή Παγανιών ως Μετόχι.

Tο περιεχόμενο της ιστοσελίδας, συμπεριλαμβανομένων εικόνων, γραφικών, φωτογραφιών, σχεδίων, κειμένων, και παρεχόμενων υπηρεσιών αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας (ή έχει λάβει σχετική άδεια από τον εκάστοτε φορέα για προβολή των παραπάνω στην ιστοσελίδα του) και προστατεύονται κατά τις σχετικές διατάξεις του ελληνικού δικαίου, του ευρωπαϊκού δικαίου και των διεθνών συμβάσεων.

Απαγορεύεται οποιαδήποτε αντιγραφή, αναλογική / ψηφιακή εγγραφή και μηχανική αναπαραγωγή, διανομή, μεταφορά, downloading, μεταποίηση, δημιουργία παράγωγης εργασίας ή παραπλάνηση του κοινού σχετικά με τον πραγματικό παροχέα του Περιεχομένου του διαδικτυακού τόπου. Τυχόν αναπαραγωγή, επανέκδοση, φόρτωση, ανακοίνωση, διάδοση ή μετάδοση ή οποιαδήποτε άλλη χρήση του Περιεχομένου με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο για εμπορικούς ή άλλους σκοπούς επιτρέπεται μόνο κατόπιν προηγούμενης γραπτής άδειας του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας ή οποιουδήποτε άλλου νόμιμου δικαιούχου των ανωτέρω πνευματικών δικαιωμάτων.»