Είστε εδώ:Τουρισμός»Βυζαντινά Μνημεία-Μονές»17. Ιερά Μονή Αγίας Μαρίνας Λύκου

17. Ιερά Μονή Αγίας Μαρίνας Λύκου

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Η Μονή βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Λεπτοκαρυά και Χαραυγή Φιλιατών πλάι στη Λαγκάβιτσα (παραπόταμος του Καλαμά). Κτίστηκε σύμφωνα με
επιγραφή το 1827, όμως οπωσδήποτε η ίδρυσή της ανάγεται σε προγενέστερη εποχή, αφού ανάμεσα στα κειμήλια, που προέρχονται από αυτή, σώζεται και σφραγίδα του έτους 1731. Σύμφωνα με την παράδοση της περιοχής, κτήτορές της ήταν ένα ζευγάρι με τα ονόματα Πριμηκύρης και Μαρίνα, οι οποίοι ζούσαν στη Βλαχία και ήταν πλούσιοι. Δοκιμάστηκαν σκληρά με το θάνατο των παιδιών τους, και επιστρέφοντας στην πατρίδα τους έκτισαν το Μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας και έζησαν ως μοναχοί. Σήμερα σώζεται σε καλή κατάσταση το ευρύχωρο μονόκλιτο Καθολικό με το θαυμάσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο, ενώ το υπόλοιπο κτιριακό συγκρότημα είναι ερειπωμένο. Πολύτιμο ιερό κειμήλιο είναι και το μικρό τμήμα του λειψάνου της Αγίας Μαρίνας, πού φυλάσσεται στη Μονή. Πρόσφατα ξεκίνησαν προσπάθειες για την αναστήλωσή της. Εορτάζει πανηγυρικά την μνήμη της Αγίας Μαρίνας στις 17 Ιουλίου.

Tο περιεχόμενο της ιστοσελίδας, συμπεριλαμβανομένων εικόνων, γραφικών, φωτογραφιών, σχεδίων, κειμένων, και παρεχόμενων υπηρεσιών αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας (ή έχει λάβει σχετική άδεια από τον εκάστοτε φορέα για προβολή των παραπάνω στην ιστοσελίδα του) και προστατεύονται κατά τις σχετικές διατάξεις του ελληνικού δικαίου, του ευρωπαϊκού δικαίου και των διεθνών συμβάσεων.

Απαγορεύεται οποιαδήποτε αντιγραφή, αναλογική / ψηφιακή εγγραφή και μηχανική αναπαραγωγή, διανομή, μεταφορά, downloading, μεταποίηση, δημιουργία παράγωγης εργασίας ή παραπλάνηση του κοινού σχετικά με τον πραγματικό παροχέα του Περιεχομένου του διαδικτυακού τόπου. Τυχόν αναπαραγωγή, επανέκδοση, φόρτωση, ανακοίνωση, διάδοση ή μετάδοση ή οποιαδήποτε άλλη χρήση του Περιεχομένου με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο για εμπορικούς ή άλλους σκοπούς επιτρέπεται μόνο κατόπιν προηγούμενης γραπτής άδειας του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας ή οποιουδήποτε άλλου νόμιμου δικαιούχου των ανωτέρω πνευματικών δικαιωμάτων.»