16. Πλαίσιο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στο παραδοσιακό και πολύ γραφικό Πλαίσιο Φιλιατών, σώζονται αρκετοί αξιόλογοι ναοί. Δεσπόζει ο κεντρικός ενοριακός Ναός του Προφήτη Ηλία ανακαινισμένος κατά τον 19ο αιώνα, με εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο, κατασκευασμένο κατά την παράδοση του χωριού, στην Οδησσό της Ρωσίας. Είναι διακοσμημένος με τοιχογραφίες του α΄ μισού του 20ού αιώνα και μεγάλο αριθμό κειμηλίων, μεταξύ των οποίων εικόνες, ιερά σκεύη και χρυσοκεντήματα, αφιερωμένα από την περίφημη κυρά-Βασιλική. Διατηρείται ακόμη μέσα σε αργυρή θήκη, ως ιδιαίτερη ευλογία, τμήμα του ιερού λειψάνου της Αγίας Ευφημίας, προερχόμενο από την Κωνσταντινούπολη. Σημαντικά μνημεία είναι επίσης ο Ναός της Αγίας Παρασκευής, ο αρχαιότερος του χωριού, με καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες και ο Ναός του Αγίου Γεωργίου, με τις υπέροχες και σπάνιες διακοσμήσεις του τέμπλου.

Tο περιεχόμενο της ιστοσελίδας, συμπεριλαμβανομένων εικόνων, γραφικών, φωτογραφιών, σχεδίων, κειμένων, και παρεχόμενων υπηρεσιών αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας (ή έχει λάβει σχετική άδεια από τον εκάστοτε φορέα για προβολή των παραπάνω στην ιστοσελίδα του) και προστατεύονται κατά τις σχετικές διατάξεις του ελληνικού δικαίου, του ευρωπαϊκού δικαίου και των διεθνών συμβάσεων.

Απαγορεύεται οποιαδήποτε αντιγραφή, αναλογική / ψηφιακή εγγραφή και μηχανική αναπαραγωγή, διανομή, μεταφορά, downloading, μεταποίηση, δημιουργία παράγωγης εργασίας ή παραπλάνηση του κοινού σχετικά με τον πραγματικό παροχέα του Περιεχομένου του διαδικτυακού τόπου. Τυχόν αναπαραγωγή, επανέκδοση, φόρτωση, ανακοίνωση, διάδοση ή μετάδοση ή οποιαδήποτε άλλη χρήση του Περιεχομένου με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο για εμπορικούς ή άλλους σκοπούς επιτρέπεται μόνο κατόπιν προηγούμενης γραπτής άδειας του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας ή οποιουδήποτε άλλου νόμιμου δικαιούχου των ανωτέρω πνευματικών δικαιωμάτων.»