Είστε εδώ:Τουρισμός»Λαογραφικά Μουσεία»04. Λαογραφικό Μουσείο Mαργαριτίου

04. Λαογραφικό Μουσείο Mαργαριτίου

Το μουσείο Μαργαριτίου στεγάζεται σε διατηρητέο κτήριο με αυλή στην περιοχή της αγοράς (παζάρι). Πρόκειται για παλιό αρχοντικό με ισόγειο και όροφο χτισμένο το 1893, σύμφωνα με τη λίθινη ανάγλυφη επιγραφή στον τοίχο της αυλής. Μετά από εντατικές και εκτενείς εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης από τον Πολιτικό Όμιλο Μαργαριτίου, λειτουργεί από το 2009 ως μουσείο και πολιτιστικό κέντρο και στεγάζει αντικείμενα της προβιομηχανικής εποχής. Το ανατολικό δωμάτιο του ισογείου χρησίμευε ως αποθηκευτικός χώρος. Σήμερα είναι χώρος πληροφοριακού υλικού και προβολών. Η άλλη πλευρά του ισογείου είχε παλιά έναν υπερυψωμένο χώρο διαμονής (οντά) και δεύτερο αποθηκευτικό χώρο από κάτω, το κατώι. Ο οντάς είναι σήμερα εκθεσιακός χώρος. Και το κατώι η αποθήκη του μουσείου. Στον οντά λειτουργεί έκθεση με τίτλο «Μαλλί, λινάρι, αργαλειός και ραπτομηχανή». Ο αργαλειός είναι σε λειτουργία και ο επισκέπτης καλείται να δοκιμάσει! Ο όροφος είχε στο παρελθόν δύο χώρους διαμονής, τον χειμωνιάτικο οντά με τζάκι και έναν επίσημο οντά, τον καλόν οντά, με εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο ζωγραφιστό ταβάνι. Κάθε οντάς είχε μια χρεία (εσωτερική τουαλέτα). Ο χειμωνιάτικος οντάς είχε αναπαρασταθεί όπως ήταν στα τέλη του 19ου αι., ενώ ο επίσημος οντάς λειτουργεί σήμερα ως χώρος συνεδριάσεων, περιοδικών εκθέσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Διεύθυνση: Μαργαρίτι Θεσπρωτίας
  • Τηλέφωνο: +30 6944612898

Έκθεση εικόνων

Tο περιεχόμενο της ιστοσελίδας, συμπεριλαμβανομένων εικόνων, γραφικών, φωτογραφιών, σχεδίων, κειμένων, και παρεχόμενων υπηρεσιών αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας (ή έχει λάβει σχετική άδεια από τον εκάστοτε φορέα για προβολή των παραπάνω στην ιστοσελίδα του) και προστατεύονται κατά τις σχετικές διατάξεις του ελληνικού δικαίου, του ευρωπαϊκού δικαίου και των διεθνών συμβάσεων.

Απαγορεύεται οποιαδήποτε αντιγραφή, αναλογική / ψηφιακή εγγραφή και μηχανική αναπαραγωγή, διανομή, μεταφορά, downloading, μεταποίηση, δημιουργία παράγωγης εργασίας ή παραπλάνηση του κοινού σχετικά με τον πραγματικό παροχέα του Περιεχομένου του διαδικτυακού τόπου. Τυχόν αναπαραγωγή, επανέκδοση, φόρτωση, ανακοίνωση, διάδοση ή μετάδοση ή οποιαδήποτε άλλη χρήση του Περιεχομένου με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο για εμπορικούς ή άλλους σκοπούς επιτρέπεται μόνο κατόπιν προηγούμενης γραπτής άδειας του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας ή οποιουδήποτε άλλου νόμιμου δικαιούχου των ανωτέρω πνευματικών δικαιωμάτων.»