Είστε εδώ:Τουρισμός»Λαογραφικά Μουσεία»07. Λαογραφικό Μουσείο Νεροτριβών Ντούμα

07. Λαογραφικό Μουσείο Νεροτριβών Ντούμα

Σε απόσταση 1500 μ από τις πηγές (Σέλιανης) Κρυσταλλοπηγής- Παραμυθιάς Θεσπρωτίας βρίσκεται το Συγκρότημα της υδροκίνησης, αρχικά Πριτσινέλα ή Φράγκου μετέπειτα ΝΤΟΥΜΑ, με μια ιστορική αναδρομή από το 17ο αι. Μια αλυσίδα προβιομηχανικών εγκαταστάσεων, όπου o σημερινός επισκέπτης ακολουθώντας μια σύντομη διαδρομή μπορεί να γνωρίσει την τεχνολογία με την οποία οι παραδοσιακές κοινότητες της
περιοχής κάλυπταν τις βασικές ανάγκες τους. Το συγκρότημα ξαναζωντανεύει τους τρόπους παραγωγής άλεσης και μεταποίησης (επεξεργασία ρούχων) των παππούδων μας που μοιάζουν προϊστορικοί στα μάτια των παιδιών μας. Αξίζει τον κόπο να πάρετε μια χούφτα αλεύρι από το
μύλο που ανασυνθέσαμε, να γνωρίσετε τις φάσεις των μάλλινων κλινοσκεπασμάτων και στρωσιδίων που γίνονταν στις νεροτριβές και ενδυμάτων που γίνονταν στο Μαντάνι. 

Ο επισκέπτης μπορεί να δει το Μαντάνι όπου επεξεργαζόταν μάλλινα καλτσερά για κουστούμια βλάχικα, γυναικείες φορεσιές και πολλά άλλα υφαντά που υπάρχουν στη μικρή έκθεση μας. Φεύγοντας αφουγκρασθείτε τον ήχο της πτώσης των υδάτων και το θρόισμα των φύλλων, και κάντε ένα περίπατο μέχρι τις πηγές του Κοκιτού ποταμού, αγναντεύοντας την λίμνη Χότκοβα σε ένα πανέμορφο τοπίο γεμάτο πράσινο.

τηλ.: 2665022164

κιν.: 6947374426-6974334983

Tο περιεχόμενο της ιστοσελίδας, συμπεριλαμβανομένων εικόνων, γραφικών, φωτογραφιών, σχεδίων, κειμένων, και παρεχόμενων υπηρεσιών αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας (ή έχει λάβει σχετική άδεια από τον εκάστοτε φορέα για προβολή των παραπάνω στην ιστοσελίδα του) και προστατεύονται κατά τις σχετικές διατάξεις του ελληνικού δικαίου, του ευρωπαϊκού δικαίου και των διεθνών συμβάσεων.

Απαγορεύεται οποιαδήποτε αντιγραφή, αναλογική / ψηφιακή εγγραφή και μηχανική αναπαραγωγή, διανομή, μεταφορά, downloading, μεταποίηση, δημιουργία παράγωγης εργασίας ή παραπλάνηση του κοινού σχετικά με τον πραγματικό παροχέα του Περιεχομένου του διαδικτυακού τόπου. Τυχόν αναπαραγωγή, επανέκδοση, φόρτωση, ανακοίνωση, διάδοση ή μετάδοση ή οποιαδήποτε άλλη χρήση του Περιεχομένου με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο για εμπορικούς ή άλλους σκοπούς επιτρέπεται μόνο κατόπιν προηγούμενης γραπτής άδειας του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας ή οποιουδήποτε άλλου νόμιμου δικαιούχου των ανωτέρω πνευματικών δικαιωμάτων.»